Sváb perec
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összedagasztjuk
a liszttel, a maradék tejjel, a sóval meg a puha vajjal. Hólyagosra kidolgozzuk, 5-10 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkára tesszük a cipócskákat, letakarjuk, és hagyjuk legalább félórán át kelni. Közben egy nagy fazékban vizet forralunk. Beleszórjuk a 3 evőkanálnyi szódabikarbónát. A tésztából rudakat sodrunk, pereceket formázunk belőle. Ezeket a lobogva forró vízbe mártjuk egyesével-kettesével, egy szűrőlapát segítségével. 30 másodpercig tartjuk a vízben a nyers tésztát. Utána sütőpapírral leterített lemezre tesszük a szódabikarbónás fürdőn túlesett süteményeket. Hideg helyen félórán át pihentetjük. Sütés előtt az alsó, vastagabb részén kicsit bevágjuk, majd 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.