Szálas csirkemellel töltött soksajtos vekni
Hálás és hálátlan hús a csirkemell. Gyorsan sokfélét lehet készíteni belőle, de gyakorta kevés az íze, s meglehetősen száraz húsféleség ez. Nos, az amerikaiak találták ki, hogy a sült csirkemellet felturbózzák egy kicsit majonézzel és almaecettel, én meg hozzátettem néhány paprikafélét, egy csomó sajtot, meg egy nagyobb bagettet. Az ételt a csirkemellfilék pácolásával kezdtem: adtam hozzá háromkanálnyi sós barbecue-szószt, két kanál ketchupot, rányomtam a fokhagymát, a borsot jól bemaszíroztam a húsba, majd állni hagytam egy órát. Ezalatt a kenyeret hosszában kettévágtam, az alsó részből nagyjából kimarkolásztam a belét, így lett egy csónak formám, melyet belül olajjal vékonyan kikentem. A grillen, közepes parázson megsütöttem a kenyér belső felét, ahová majd a töltelék jön, úgy, hogy fóliával körbe beborítottam a „csónak” széleit, így csak a vekni belseje vált barnává. Ez fontos, mert így kevésbé ázik el a kenyér, mikor megtöltve sütjük tovább. Lereszeltem és szétmorzsoltam a sajtokat, felkarikáztam és apróra vágtam a paprikaféléket. Utána egy wokot állítottam a grill parazsa fölé, jó barnára pirítottam némi olajon a pácolt melleket, majd lefedve s folyamatosan vízzel felöntve addig pároltam, míg puha lett, s a húsrostokat már könnyen szét lehetett szedni. Mert a következő munkám ez volt: a melleket két villával apróra szaggattam, s hozzájuk adtam a majonézt, két evőkanál almaecetet, a felaprított paprikákat, a márványsajtot, majd az egészet jól elkevertem. Ezt a masszát halmoztam a már korábban belülről megpirított kenyércsónakba, a tetejére gazdagon cheddart, a legtetejére csilikarikákat szórtam. Az egészet vastag alufóliába göngyöltem, majd mehetett fel a grillre, mely alatt vékonyka parázs pislákolt csupán. Félóra sütést követően, mikor már jól megolvadt a sajt, kivettem a töltött kenyeret a fóliából. Nem a parázs fölött pirítottam, hanem úgy igazgattam, hogy az oldalát érje a hő. Néhány perc alatt körbeforgattam, s ropogósra sütöttem az oldalait is – s már készen is voltam. Önmagában is fenséges az íze, de aki akarja, az egy kis majonézből, reszelt káposztából és sárgarépából, némi ecet, só és bors segítségével készíthet egy kis salátát is.