Szamósza
A lisztet nagy tálba szitálom. A margarint kézzel beledolgozom úgy, hogy morzsalékos tésztát kapjak. Hozzáadom a vizet, és az egészet sima tésztává
gyúrom. Fóliába csomagolom, fél órára hűtőszekrénybe teszem. Közben megtisztítom, meghámozom és földarabolom a zöldségeket, a hagymát apró kockára vágom, a fokhagymát összezúzom. A töltelékhez az olajat nagy serpenyőben felforrósítom. Beleteszem a finomra vágott hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Kb. 2 percig párolom, majd hozzáadom a fűszereket és a mustárt. Összekeverem, további 1 percig párolom, majd a húslét hozzáöntöm és felforralom. Lefedve, kis lángon, folyamatos keverés mellett addig párolom a zöldségeket, amíg puhák nem lesznek, és a lé el nem fő – ez kb. 20 perc. Ha kész, leveszem a tűzről és hűlni hagyom. A lehűtött tésztát 4 részre osztom. A darabokat kb. 15 cm átmérőjű, nem
túl vékony, kör alakú lappá nyújtom, és a tölteléket a kör egyik felére halmozom. A tészta szélét tojássárgájával körbekenem, a köröket félbehajtva egymásra ragasztom, a széleket szorosan összenyomkodom. A kész táskákat kivajazott
sütőlemezre helyezem, tetejüket is megkenem tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.