Szegedi máglyarakás
A kalácsot nagyobb kockákra vágjuk, és leöntjük a forralt
tejjel, amelybe előzőleg belekevertük a tojássárgájákat, 8
dkg porcukrot és 10 dkg margarint.
A meghámozott almát felszeleteljük, nagyon kevés vízzel,
5 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal megpároljuk,
azután leszűrjük. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, elrendezzük benne a tejbe áztatott kalács felét, és szétterítjük rajta a lecsurgatott almát. Meghintjük fahéjjal és darált dióval, majd meglocsoljuk rummal. Ezután ráhelyezzük a kalácsmassza másik felét, kicsit a kezünkkel rá is nyomkodjuk, és megkenjük baracklekvárral. Középmeleg sütőben 25-30 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá
verjük, elkeverünk benne 5 dkg barackízt, majd egyenletesen elsimítjuk a megsült tésztán. Tetejét szőlőszemekkel kirakjuk, majd azonnal visszatesszük a sütőbe, és erős tűzön pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.