Október vége volt, mikor Hazafi Laci barátom elhívott csukázni Szentendrére, mondván: „Megy a hal!” Naná, hogy ugrottam! Dunán csukát – rendesebbet – még nem fogtam, meg hátha beakad egy-két süllő is, gondoltam. Nos, a legnagyobb esőben, viharos szélben álltunk a folyó szélén. Nem unatkoztunk. Volt kapásunk szépen, de megfogni valahogy mégsem sikerült. A csalihalakon lévő fognyomok kisebb süllőkre utaltak, érthető volt a sikertelenségünk. De aztán csomagolás előtt pár perccel megint kapásom volt, és jó időben vágtam be: a folyó mélyén halba akadt a horgom. Ment a hal rendesen, már előre örültem, hogy legalább egy kettes csukát fárasztok. Aztán kiderült, hogy egy 2,6 kilós márna az illető. Soha rosszabbat! Irány a meleg lakás, ahol Laci székely tormás csukát készített ebédre, hogy legalább a tányéromon lássak egy példányt. Akkor döntöttem el, hogy ez lesz a füstös konyha karácsonyi étele.
- A csukát, ha kicsi, egyben hagyom, ha nagyobb, filét készítek belőle. Irdalni egyiket sem kell, a szálkák akkorák, hogy nincs ember, aki képes lenne lenyelni. Egyszerűbb kikeresni a húsból a nagy ipszilon szálkákat. Nos, a halat megtisztítottam, besóztam és félretettem. Felkarikáztam a gyökérzöldségeket, négybe vágtam a vöröshagymát. A bográcsban annyi vizet forraltam, amennyi nagyjából ellepi majd az egész csukát – ha filét használunk, akkor elég kevesebb is. Forrás után belevetettem a zöldségeket, a hagymát meg a fokhagymát, sóztam és borsoztam. Amikor majdnem puhára főttek, beletettem a csukát is. Nagyjából 15-20 perc alatt főtt meg az egész hal, a halszeletnek pár perc is elegendő lett volna.
- Ezt követően a halat kivettem, a felesleges levet lemertem. Csak annyit kell hagyni, amennyi a zöldségek összetöréséhez, turmixolásához szükséges, hogy kicsit pépes, de ne túl híg mártásunk legyen. Ehhez hozzákevertem a reszelt tormát, de lehet külön is tálalni, ha inkább úgy szeretjük. Ha belekeverjük, akkor előbb kisebb adagot tegyünk a szószba. Kóstolgassuk, s apránként állítsuk be a tormás íz erősségét. Azért nem is írok mennyiséget, mert minden torma más, ahogy az ízlések is különböznek.
- Mindenképpen főtt rizst kínáljunk hozzá. A három egyszerű íz együttese az ünnepi alkalomhoz illő harmonikus zamatot ad. Díszíthetjük néhány répaszelettel és petrezselyemmel.