Székely lepény
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal meg a tojással. Hozzáadjuk a langyos vízben felfuttatott élesztőt, majd még annyi langyos vízzel, amennyi szükséges, jól formázható, puha tésztát gyúrunk. Megdagasztjuk, hólyagosra kidolgozzuk, azután 15 percig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk. Rámorzsoljuk a juhtúrót, majd összehajtogatjuk, mint a leveles tésztát. 15 percig ismét pihentetjük, majd még egyszer hajtogatjuk, s további 15 percig pihentetjük. A megkelt tésztát 10 dkg-os cipókra osztjuk. A kis cipókat kerekre kinyújtjuk, és olajjal kikent palacsintasütőben, lassú tűzön pár percig sütjük mindkét oldalukat. A tetejüket sózzuk-borsozzuk, fokhagymázzuk vagy fokhagymás tejföllel megkenjük. A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a cikkekre szelt lila hagymát, végül elosztjuk a lepények tetején.