Szalontai Zsuzsa (Tiszacsege) először egy őszi névnapra készítette a következő finomságot. A szőlő és a bor szerelmeseinek találta ki. Vendégei körében nagy sikert aratott.
- Kiklopfoljuk a sertéskarajt, sózzuk, borsozzuk. A szőlőt leszemezzük, megmossuk, szárazra töröljük.
- Egy-egy szelet húst kifektetünk, a felére ráhalmozzuk a szőlőt, a másik felét ráhajtjuk, és fogvájóval vagy hústűvel összetűzzük. Kevés zsiradékot forrósítunk egy serpenyőben, és a töltött húsok mindkét oldalát átsütjük rajta. A húsokat kiszedjük, a visszamaradt zsiradékba beletesszük a felaprított fokhagymát, fél percig pirítjuk. Visszarakjuk a húsokat, és felöntjük a fehérborral. Fedő alatt a húst félig megpároljuk.
- A burgonyát közben meghámozzuk, megmossuk, és felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, a félig kész húshoz rakjuk, és együtt pároljuk tovább. Ha szükséges, vízzel pótolhatjuk az elpárolgott bort, de éppen csak annyit , hogy szaftos maradjon, mire teljesen elkészül a hús és a burgonya.
TRÜKK
Ha sűrűbb mártással szeretnénk, akkor az elkészült az ételből kivesszük a töltött húsdarabokat, és egy kis vízzel elkevert keményítővel besűrítjük a mártást.