Szőlős vegyes savanyúság
Ezt a receptúrát a savanykásabb ízek kedvelőinek ajánljuk. Egy kis fej, cikkekre vágott káposztát, karikákra vágott sárgarépát, almapaprikát, kis dinnyét,
megtisztított vöröshagymát, birsalmaszeleteket, zöld paradicsomot felváltva rakjunk üvegekbe, a tetejére pedig apró fürtökre szedett, kemény húsú, érett szőlő kerüljön. Minden 8 decis üvegbe 1 szegfűszeget, 5 szem fekete borsot meg 1 babérlevelet tegyünk. Ha ezzel végeztünk, készítsük el a savanyúság levét: 1,5 liter vízbe 1,5 dl 20 százalékos ecetet, 8 csapott evőkanál kristálycukrot,
1 evőkanál sót keverjünk addig, amíg a cukor és a só fel nem oldódik, majd merjük az üvegekbe és zárjuk le.
A savanyúságot azonnal végleges helyére állíthatjuk.