Hideg vízben feltesszük főni a megtisztított tyúkot. Megvárjuk, amíg felhabzik, leszedjük róla a habot. Nagyon kicsire vesszük a lángot, és elkezdjük főzni.
Egy óra múlva hozzáadjuk a meghámozott, nagy darabokra vágott zöldségeket (a krumpli kivételével). Ízesítjük sóval, egész borssal. Beledobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a kicsi babérlevelet. Hozzáadjuk a titkos hozzávalókat: a szárított vargányát, a szőlőt és a fél almát. 5-6 órán keresztül főzzük, lassú tűzön, csak hogy gyöngyözzön.
Ha már majdnem kész, beletesszük a meghámozott, de egészben hagyott burgonyákat is, és már csak annyi ideig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.
Levesszük a tűzhelyről, kis pihentetés után kiszedjük belőle a húst és a főtt zöldségeket, elrendezzük egy tálra, a levét pedig átszűrjük.