Tavaszi kapros csirkegulyás
Ez egy könnyű leves lesz: olyan friss, mégis májusi, tehát már zamatokkal teli. Először a csirkékről lehúztam a bőrt, kicsit átsóztam a húst. Aztán az olajon átpirítottam az apróra vágott vöröshagymát, a combokat kicsit lepirítottam, majd jöhettek a felkockázott, karikázott zöldségfélék – a krumpli kivételével. Tekertem rá fekete borsot, megszórtam némi őrölt köménnyel. Néhány perc párolás után következett két-három evőkanál őrölt paprika, fél evőkanál majoránna, a kapor szára, aztán annyi víz, hogy éppen ellepje a levesbe valót. Félóra rotyogás következett.
Öt perc főzés után készen is volt a leves. Erős paprika,
friss kenyér illik hozzá.
Gombóc
Ezalatt feleségem elkészítette az összetevőkből a túrógombóc alapját, melyből 15-20 perc pihentetés után diónyi gömböket formáztam. A levesbe vetettem a felkockázott krumplit meg a megtisztított, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket, és felöntöttem nagyjából egy liter vízzel. Körülbelül 20 perc alatt átfőtt a burgonya, ekkor beledobáltam a gombócokat, a felaprított kaprot és petrezselymet.