Finomra vágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük a két evőkanál zsiradékon. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és együtt még egy-két percig pároljuk.
Rátesszük a meghámozott, apróra vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, sózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt babérral. Öt percig pároljuk közepes hőfokon.
Utána felöntjük a vízzel és a sonkafőzőlével, elkezdjük főzni. Ha már minden zöldség megpuhult, akkor egy kis lisztet hideg vízben csomómentesre keverünk, hozzávegyítjük a tejfölt, és besűrítjük vele a levest.
A gombóchoz az összes hozzávalót beletesszük egy aprítógépbe, és együtt pépesítjük. Kis gombócokat formázunk a masszából, és belefőzzük a levesbe.