Meghámozzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, apróra vágjuk. A vöröshagymát is hámozzuk, finomra metéljük.
Egy fazékban 2 evőkanál zsíron megdinszteljük a vöröshagymát, rátesszük a felszeletelt fokhagymát, egy percig sütjük együtt.
Hozzáadjuk a feldarabolt gyökérzöldségeket, belevágjuk a gombát, és pár percig pároljuk együtt, kevergetve.
Felöntjük a sonkalével és a zöldségalaplével, beledobjuk a tárkonyt, ízesítjük egy kevés őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal, addig főzzük, míg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
Ekkor hozzáadjuk a felkockázott sonkát, beleszórjuk a fagyasztott borsót, és együtt készre főzzük.
Tejfölös habarást készítünk a lisztből vagy a keményítőből, és besűrítjük vele a levest. Végül pár csepp tárkonyecettel ízesítjük.