A halfiléket szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, és hirtelen megpirítjuk benne a filék mindkét oldalát. Átrakjuk az elősütött halat egy sütőtálba, és 195 fokon még öt percig sütjük.
A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, keverünk rajta egyet, és már öntjük is rá a bort. Rátesszük a megmosott, leszárított spenótot, belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és magas hőfokon csak addig pároljuk, míg össze nem esik (egy-két perc). Közben kevergetjük, ízesítjük sóval, őrölt fehér borssal, végül hozzáadjuk a tejszínt, és két percig még főzzük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Egy sütőbe is tehető serpenyőben két percig pirítjuk kevés olívaolajon, majd átrakjuk a 180 fokos sütőbe, és ott körülbelül húsz percig sütjük.