Tökös kacsa
A kacsát sütés előtt egy éjszakára bekenem sóval, ketchuppal, zúzott fokhagymával, és letakarva a hűtőbe
teszem.
Másnap a hasüregét megtöltöm sajttal, szőlővel és karikákra vágott póréhagymával. A nyílást hústűvel
összetűzöm. A tököt kettévágom, a magját kiszedem. Az egyik fél tökre ráteszem a megtöltött kacsát, és beborítom a tök másik felével, tehát a tökben sül a kacsa. (Azért jó a sonkatök, mert az alakja hasonló a kacsáéhoz.) Az egészet nagy hústűkkel átszúrom, összetűzöm, kacsasütő edényben félig készre sütöm. Ezután a felső tököt leszedem, a kacsa bőrét mandulával megtűzdelem, és tovább sütöm, de most más csak az alsó tökön.
Ha a kacsa bőre piros, óvatosan megfordítom. A másik felét is megtűzdelem a mandulával, és készre sütöm.
(Sütés közben a kacsát füstölt szalonna zsírjával kenegetem, hogy még finomabb legyen.)
A megsült két fél tököt összeturmixolom, és kevés ketchuppal ízesítem. Tálaláskor a sült kacsadarabok mellé rakom köretnek.