Összeállítjuk a tölteléket: a finomra vágott hagymát kevés zsíron megdinszteljük. Összekeverjük a darált húst a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a párolt vöröshagymával, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal.
A savanyított káposztalevelek középső, vastag erét kivágjuk, hogy könnyebben tudjuk csavarni, ne törjön el. Egyesével kiterítjük, teszünk rájuk két-három evőkanál tölteléket. A két oldalát behajtjuk, majd az ellenkező irányban felcsavarjuk, így biztosan nem jön ki a töltelék belőle. Ízlés szerint készíthetünk picike vagy nagyobb töltelékeket, ahogy szeretjük.
Összeállítás: kizsírozzuk az előzetesen beáztatott római tálat. Belesimítjuk a savanyú káposzta felét. Erre jönnek a töltelékek. Közé dugdossuk a feldarabolt füstölt húst és kolbászt. Betakarjuk a maradék káposztával. A tetejére tesszük a kakastaréjra vágott szalonnát. Öntünk alá bort, rátesszük a tál fedelét.
Hideg sütőbe rakjuk, és 130 fokon sütjük több órán keresztül. Néha ránézünk, ha túl száraz lenne, pici vizet vagy bort öntünk alá, az a lényeg, hogy ha készen van, akkor már ne legyen alatta sok folyadék. Tejföl és friss kenyér jár mellé.