A pécsi Horváth Bernadett dédnagymamája különleges receptjét osztotta meg velünk. Bár van vele munka bőven, a végeredmény kárpótolni fog. Hidegen is, melegen is tálalhatjuk, nyugodtan kitehetjük akár a szilveszteri büféasztalra, biztos nagy sikert fog aratni.
Sós, babérleveles, fokhagymás vízben addig főzzük a megtisztított nyelveket, míg a bőrüket le nem tudjuk húzni – ekkor hideg vízbe téve lenyúzzuk. A nyelveket kettévágjuk, belsejüket kivágjuk, majd fél centis kockákra aprítjuk.
Kevés zsiradékon megfuttatjuk a felaprított gombát, megszórjuk az összevágott petrezselyem zöldjével. Összedaráljuk a füstölt hússal, a vízbe áztatott, kicsavart zsemlével. Hozzákeverjük még a nyelvek kivágott, felaprított belsejét, valamint a fél centis kockákra vágott füstölt szalonnát is. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt vöröshagymával ízesítjük. Belegyúrunk két egész tojást is. A tölteléket jól összekeverjük. Magasra töltjük vele a nyelveket. Kívülről jól bekenjük tojásfehérjével, hogy egyben maradjanak. Egy tepsibe tesszük, öntünk alá zsírt, kevés vizet, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Felszeletelve tálaljuk, kínálhatunk mellé tejfölt vagy gombamártást is.