Töltött szegy
A tölteni való szegyet félóráig meleg vízben áztatom, hogy könnyebben leváljon a bőre, majd tiszta törlőben leszárítom. A felső bőrét elválasztom a hústól, éles
késsel eltávolítom a szegyből a csontokat, és megtöltöm a következő töltelékkel: 2 karéj kenyeret megáztatok, majd kinyomkodom belőle a vizet. Hozzákeverem a megdarált tarját, belereszelem a keményre főtt tojásokat, hozzáadom a sót, a borsot, 2 evőkanálnyi aprított petrezselyem zöldjét és az egyik, kockákra vágott, zsírban lepirított vöröshagymát. A megtöltött szegyet összevarrom, lábasba teszem, hozzáadok néhány gerezd fokhagymát és a másik, négyfelé vágott hagymát. Leöntöm 4 evőkanál olvasztott zsírral vagy olajjal és egy pohár forró vízzel. Fedő alatt puhára párolom, azután a levével öntözgetve a sütőben rózsaszínűre sütöm. Könnyű, nyári zöldkáposzta-főzelékkel körítem.
Zöldkáposzta-főzelék
A zöldkáposzta-főzeléket fiatal karalábé- és káposztalevelekből készítem. A zöld leveleket sok vízben megmosom, majd 5 percig sós vízben főzöm. Leszűröm, hideg vízben jól leöblítem, és a vizet alaposan kinyomkodom belőle. Ujjnyi széles csíkokra metélem, és 1 evőkanál zsiradékban megpárolom. Amikor zsírjára sült, felengedem 2 pohár (kb. 4 dl) hideg vízzel, ha szükséges, megsózom, és hozzáadom az ecetet. Lefedem, és amikor
felforr, 4 evőkanál megmosott, kiválogatott rizst szórok
a tetejére. Nem keverem meg, lefedve, csendes tűzön
főzöm, míg a leve elfő.