Töpörtyűkrémes lepénykék
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. Amikor megkelt, az átszitált liszthez öntjük, hozzáadjuk az áttört burgonyát meg a tojást, és teszünk bele egy kevés sót és egy kis fagyos zsírt is. A tésztát összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval fánkokat szúrunk ki
belőle. A tésztakorongokat a kezünkkel egy kicsit elnyújtjuk, mint a lángost – a közepébe mélyedést húzunk –, azután bő, forró olajban kisütjük.
A töpörtyűt a hagymával megdaráljuk, sóval, mustárral és frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd krémesre keverjük. Tálaláskor minden lepény közepébe teszünk a krémből egy-egy kanállal. Felszeletelt lila hagymát, paprikát és paradicsomot kínálhatunk hozzá.