Tormaleves disznótor idején
A húst elválasztjuk a csontjáról, aztán a sárgarépa, a fehérrépa, a zeller- és karalábécikk, valamint szemes bors és só felhasználásával húslevest főzünk. Közben finomra reszeljük a tormát, egy tepsibe tesszük, és forró sütőben 8-10 perc alatt rózsaszínűre pirítjuk. Az elkészült húslevesből kiszedjük a húst meg a zöldségeket. Ha nem akarunk az egészből tormalevest készíteni, egy részét félretesszük, és később húslevesként fogyasztjuk el a zöldségekkel együtt. A továbbiakban az egészben hagyott főtt húsra és a húsalaplére lesz szükségünk. A húst megsózzuk, megborsozzuk, tepsibe tesszük a véres hurkával együtt, majd sütőben pirosra sütjük. Az alaplét felforraljuk, tüllben vagy teatojásban hozzátesszük
a szemes kaprot, hozzáadjuk a megpirított tormát, és 15-20 percig főzzük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk, összeforraljuk, végül frissen facsart citromlével savanyítjuk. Már csak a tálalás van hátra: a megsült, felkarikázott véres hurkára és a feldarabolt húsra rámerjük a pikáns levest, és friss kaporral díszítjük.