Tőtike (Töltike)
A szőlőleveleket megmossuk, a nyelét és a vastagabb ereket kivágjuk, úgy, hogy lehetőleg ne sérüljön meg a levél. Vizet forralunk, a leveleket leforrázzuk.
A rizst megfőzzük. A darált húst összekerjük az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával meg a tojásokkal. A tölteléket sóval, borssal, őrölt koménnyel, pirospaprikával, finomra vágott kaporral és majoránnával fűszerezzük. Diónyi adagokat formázunk belőle, és megtöltjük a leveleket, úgy, hogy a tölteléket a tövéhez tesszük, a két szélét ráhajtjuk, majd feltekerjük. Egy edény aljára kevés olajat teszünk, majd szépen sorban beletesszük a tőtikéket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a cukrot, rátesszük az egreseket,
majd kis lángon főzzük kb. másfél órán át. Egy evőkanál
olajból és a lisztből világos rántást készítünk, és besűrítjük
vele a levét, amit azután tejföllel gazdagíthatunk, citromlével savanyíthatunk.