Trubelka (vaníliás rolád)

Trubelka (vaníliás rolád)

A süteményhez kétféle tésztát készítünk: az elsőhöz 25 dkg finomlisztet gyorsan összegyúrunk 50 dkg margarinnal, a tésztát kinyújtjuk, négyfelé osztjuk, és félretesszük pihenni.
Ezután 50 dkg sima liszttel, 3 tojás sárgájával, pici sóval, 2 dl tejjel és 2 dl fehérborral újabb tésztát gyúrunk, amit szintén négyfelé osztunk.
A kétféle tésztából egy-egy részt egymásra helyezünk,
téglalap alakúra kinyújtjuk, összehajtogatjuk, félórát hideg helyen pihentetjük, majd még kétszer megismételjük ezt a műveletet – így járunk el mind a négy adaggal.
Harmadszorra körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk a
tésztát, majd 3-4 cm széles szalagokra vágjuk. Egy adagból körülbelül 12 „szalagunk” lesz.
A tészta sütése odafigyelést, és némi beszerzést igényel. Ahhoz ugyanis, hogy a tekercses formát létrehozzuk, szükségünk van körülbelül 10 cm hosszú, 3 cm átmérőjű, lehetőleg rozsdamentes fémrudakra (nagyszüleink régen megtisztított kukoricacsutkát használtak). A sütést több adagban végezzük, hiszen egyszerre csak 10-12 rúd fér a sütőbe. A tekerést alulról kezdjük, és háromszor csavarjuk rá a tésztát a rúdra, szorosan. Mivel a tészta megdagad, egymástól 3-4 cm távolságra helyezzük őket tepsibe – amelyet vékonyan akár ki is vajazhatunk –, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A krémhez 50 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, a 3 tojásfehérje, illetve a megmaradt tej felhasználásával palacsintatésztát keverünk. Lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrű masszává főzzük. Kevergetve langyosra hűtjük, belekeverünk 25 dkg margarint, jól elkeverjük, majd 30 dkg porcukrot és ízlés szerint 3-5 csomag vaníliás cukrot teszünk még hozzá. Ha kihűlt a krém, habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a tekercseket. Porcukorral meghintve tálaljuk.

kaloria 520 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 3

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.