Forrás: O. Horváth György

Turbolyás grillezett pulykanyak kelbe csomagolt rizzsel

Ha már bokor alja, akkor nem maradhat ki a zöldfűszerek sorából a sárgarépa leveleire hasonlító, enyhe ánizszamattal bíró turbolya sem! Tavaly sült harcsához használtam, most grillezett húshoz társítom. Mégpedig egy olyan húsrészhez, melyet nem sokan grilleznek széles e hazában. Holott egy fantasztikusan ízes, szaftos húsról, a pulyka nyakáról van szó. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy előbb elegendő ideig kell a csontos nyaknak párolódnia, és csak később sülnie. Ezért több réteg fóliába csavartam a gerinccsatornáján nyárssal kiegyenesített nyakat. Előtte azonban még sóval, borssal, szétnyomott fokhagymával és őrölt paprikával jól átdörzsöltem, majd a baconnel szépen körbetekertem. 3-4 réteg alufóliát egymásra terítettem, erre néhány vékonyabb szelet paprikát, illetve félbevágott újhagymát tettem. Erre fektettem a nyakat, melyre felülről paradicsomkarikákat és turbolyacsomókat terítettem. A fóliát úgy hajtottam össze, hogy akkor se tudjon kifolyni a sütés közben képződő lé, amikor fordítok egyet a csomagon. Közepes parázson nagyjából egy óra kellett a pároláshoz. (Aki tudja, érdemes felülről is befedni egy grilltetővel!) Ekkor óvatosan levettem a fóliát.
Egy tálba csorgattam a szaftot, illetve a megpárolódott zöldségeket is ide gyűjtöttem. A szalonnával becsavart nyakakat pedig 15-20 perc alatt pirosra pirítottam.

Közben volt időm arra, hogy elkészítsem a köretet: kelbe csomagolt zöldséges, tojásos rizst. Ehhez a rizst megpároltam, s belekevertem előbb a két tojást, a felkockázott paprikát meg a felkarikázott újhagymát. Leforráztam a káposzta leveleit, melyeket kiterítettem, vékonyan megszórtam köménnyel és borssal, majd egy-egy kisebb kupac rizst halmoztam rájuk és begöngyöltem.
A kész csomagokat kicsit átkentem olajjal, majd mehettek ezek is a grillre, pár perc alatt kicsit átpirultak. Egy fél nyak egy embernek éppen elég két töltött kellel és némi párolt zöldséggel. Fehérbor illik ehhez a könnyű tavaszi ételhez.

kaloria 480 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink