Ünnepi koszorú
A langyos tejbe kevert élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Egy tálban fakanállal összedolgozzuk a kétféle lisztet, a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, kevés sót és fél citrom reszelt héját. Annyi tejet adunk még hozzá, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk. Végül beleöntünk 10 dkg olvasztott margarint, és alaposan megdagasztjuk. Ezután letakarjuk, és a kétszeresére
kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk,
és kétszer-háromszor hajtogatjuk. Utoljára téglalap alakúra sodorjuk úgy, hogy a tészta kisujjnyi vastag legyen. A maradék olvasztott, langyos margarinnal megkenjük, meghintjük a vaníliás cukorral és a mazsolával. Megszórjuk cukros darált dióval vagy mákkal, majd a tésztát szorosan feltekerjük. A
két végét összeillesztve egy kizsírozott tepsi közepére tesszük koszorú alakban. A tetejét megkenjük tojássárgájával. A koszorú külső felét éles késsel 3 cm távolságra körben bevagdaljuk úgy, hogy a közepe egyben maradjon. Ezeket a vágatokat egyenként félfordulattal széthajtjuk, és lefektetjük a tepsi aljára – így a töltelék kilátszik a szélein. Forró sütőbe
tesszük, majd 5 perc után takaréklángon sütjük tovább.
Mikor megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni. A tetejére
még egy darab fóliát is tehetünk, hogy a tészta visszapuhuljon.