Vargányás vadas marha zsemlegombóccal tálalva
A felaprított hagymát olaj és zsír keverékén üvegesre pirítjuk (lehetőleg kuktában). Lehúzzuk a tűzről és szépen rátesszük a megtisztított, felkockázott zöldségeket, az összezúzott fokhagymát, a forró vízben előzetesen beáztatott vargányát az áztatólevével együtt, a borókabogyókat szétnyomva, teatojásban vagy más búvárfelszerelésbe rejtve. Rátesszük a szeletekre vágott húst, sóval, borssal, babérlevéllel, köménnyel és zsályával ízesítjük, majd felöntjük a borral és még annyi vízzel, hogy épp ellepje. Lefedjük, és jó puhára főzzük az egészet. Ne sajnáljuk az időt tőle, a kuktában amúgy is gyorsan megvan. Lehűtjük a kuktát, kinyitjuk, azután kiemeljük a hússzeleteket. Kiszedjük a borókabogyókat is, és búcsút intünk nekik.
A zöldséget a lével összeturmixoljuk, majd lassú tűzön főzzük és sűrítjük tovább. Ha már kellően sűrű, hozzáadjuk a tejfölt meg a mustárt, a mézet, és esetleg kevés ecetet, ha nem találjuk elég pikánsnak. A félretett hússal és petrezselyemben bővelkedő zsemlegombóccal tálaljuk.
Zsemlegombóc
A zsemlegombóchoz a szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, megpirítjuk a zsiradékon és meglocsoljuk 1 dl tejjel. A lisztből a tojással, csipetnyi sóval, vízzel elkevert tejjel és 1-2 reszelt főtt burgonyával gyenge galuskatésztát készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlét meg a finomra vágott petrezselyem zöldjét, vizes kézzel gombócokat formálunk, és lobogó, sós vízben kifőzzük.