Négy vastag szeletet vágunk a húsból, majd kiverjük mindegyiket szép nagyra.
A vöröshagymát felaprítjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. Rászórjuk a kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk.
A fagyasztott vargányát forró vízzel átöblítjük (ettől teljesen tiszta lesz, és kicsit meg is puhul). Feldaraboljuk. Rátesszük a hagymára.
Egy sárgarépát meghámozunk, apró kockákra vágjuk, ezt is rádobjuk a hagymás alapra, és együtt pároljuk. Ha kész, levesszük a tűzről.
A sertéshúst aprítógépben átforgatjuk párszor, hogy még simább legyen, és hozzádolgozzuk az egész tojással meg az összevágott petrezselyem zöldjével együtt a gombás raguhoz.
A hússzeleteket gazdagon megtöltjük, majd felcsavarjuk (a végüket nem kell behajtani). Kiterítünk négy nagy alufólialapot, olajjal lekenjük, és mindegyikbe belecsomagolunk egy-egy töltött hengert. A végét szaloncukorszerűen összecsavarjuk.
Egy nagy lábasban kevés zsiradékon karamellizáljuk a cukrot. Rárakjuk a zöldségeket: a héjastul darabokra vágott narancsot, a meghámozott, szintén nagyobb darabokra szabott sárgarépát, gyökeret, zellert. Beleszórjuk a fűszereket is, a babért, a borókabogyót, a szegfűborsot, öntünk rá vizet. Óvatosan belehelyezzük a húsos hengereket is, és fedő alatt elkezdjük főzni.
Másfél óra múlva hozzáöntjük a bort is, és tovább főzzük kis lángon. A forrástól számított két óra után kiszedjük a becsomagolt húsokat (de tálalásig a fóliában hagyjuk).
A levet átszűrjük, kidobjuk belőle a szétfőtt zöldségeket. A keményítőt kis hideg vízben csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a mártást. Végül kicsomagoljuk a roládokat, felszeleteljük, a szószt külön kínáljuk mellé. Sült krumpli illik hozzá.