Vegán, gluténmentes zsemle vegán kapros-tökmagos sajtkrémmel

A zsömlékhez először a kovászt készítjük el. Egy kis tálban összekeverjük a szárított élesztőt fél deci langyos vízzel, egy teáskanál cukorral és egy teáskanál rizsliszttel. Hagyjuk állni tíz percig, míg fel nem habosodik.

Utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi vízzel, hogy jól formázható masszát kapjunk. Hagyjuk kelni egy órát.

Végül 8 egyenlő részre osztjuk, és kis zsemléket formázunk. Papírral bélelt sütőlapra tesszük. Összekeverünk egy evőkanál olívaolajat egy evőkanál vízzel, és lekenjük vele a zsemlék tetejét, megszórjuk egy pici mákkal. Ismét hagyjuk kelni fél órát.

180 fokos sütőben 25 percig sütjük. Kivesszük, újra átkenjük, felemeljük a sütő hőmérsékletét 210 fokra, és készre sütjük.

A vegán sajtkrémhez egy éjszakára vízbe áztatjuk a magokat. Másnap leszűrjük, átöblítjük. Beledobjuk egy aprítógépbe, hozzáadjuk a durvára vágott kaprot, ízesítjük sóval, borssal, citromlével. Kevés vizet öntünk hozzá, és pár nyomással pépesítjük.

Teadélután vegán sütikkel

kaloria 320 CAL
ido 160 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

A zsemlékhez:

70 g barna rizsliszt

30 g hajdinaliszt

35 g tápiókakeményítő

25 dkg nyílgyökérliszt

14 g útifűmaghéj

14 g burgonyapehely

60 g napraforgómag

1 kávéskanál őrölt kömény

7 g szárított élesztő

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

2-3 evőkanál olívaolaj

1,8 dl víz

1 teáskanál mák

olaj és víz a lekenéshez

A sajtkrémhez:

70 g tökmag

50 g blansírozott mandula

30 g dió

1 teáskanál citromlé

1 csokor kapor

bors

kb. fél dl víz

Ajánlataink