Vert marha
A hússzeleteket megtisztítjuk az esetleges hártyáktól,
megsózzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A morzsát alaposan beleklopfoljuk, beleverjük a szeletek mindkét oldalába. Addig zsemlemorzsázzuk és klopfoljuk, míg a hús jól láthatóan „zsemlemorzsa színt” nem kap. A tojásokat felverjük. Egy kevés tejet adunk hozzá – inkább tojásos legyen, mint tejes. Ezután annyi őrölt fekete borsot szórunk bele, hogy a keverék színe szinte fekete legyen. Belemártjuk a szeleteket, úgy – a keveréket állandóan kevergetve –, hogy a bors jól láthatóan megtapadjon a húsok mindkét oldalán. Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben, és a szeletekre ezt a borsos bundát hirtelen rásütjük. Addig sütjük, amíg szép pirosas-barnás színt kap – ez kb. 1-2 perc. Azután kivesszük, félretesszük.Egy kuktába beletesszük
az elosztó alátétet, és a szeleteket lerakjuk az aljára.
Ha nagyobb adagot készítünk, lehet egymásra is tenni.
Ezután ráöntjük azt a borsos olajat, amiben a hús sült (ha kevés, még egy kis olajjal pótoljuk), meg egy kevés vizet (kb. 1 decit) – ne lepje el a szeleteket, épp csak a kukta alján legyen 1-2 centinyi! A kuktát lezárjuk, és takaréklángon elkezdjük főzni. Kb. félóra múlva érdemes megnézni, hogy mennyire puha. A főzési idő a marhahús korától is függ. Amikor a villát beleszúrva érezzük, hogy a hús vajpuha, már tálalhatjuk is. Legfinomabb tejes-vajas burgonyapürével, meglocsolva a kuktában maradt finom borsos olajjal.