Vörösboros-áfonyás vaddisznópörkölt
A vaddisznóhúst összekockázzuk, majd a bor háromnegyed részével felöntve 1 napig érleljük. Az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát az összekockázott szalonnán pirítsuk puhára. Adjuk hozzá a
boros húst, majd lassú tűzön kezdjük el párolni. Tegyük bele a sót, a babért és az áfonyalekvárt. Keverjük el jól, és
pároljuk tovább. Öntsük hozzá a maradék bort meg kevés vizet, és így pároljuk puhára.
Gombóc
A gombóchoz tegyük a lisztet tálba, közepébe öntsük a sót és az olajat. Forraljunk vizet, és amikor lobogva forr, öntsük a lisztre. Jól keverjük össze, az állaga galuska keménységű legyen. Vizes kézzel formázzunk gombócokat belőle, és forrásban lévő vízben főzzük ki. Ha kész, szűrjük
le, és tegyük kevés olajra. Ez a gombóc vadashoz vagy székelykáposztamaradékhoz is igen jó.