Először a gombóc masszáját állítjuk össze. Egy nagy tálban villával felverjük a két egész tojást és a tojássárgáját. Belerakjuk a túrót, a zablisztet (vagy a zabpehelylisztet), ízesítjük vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, csipetnyi sóval. Kifejezetten híg masszát fogunk kapni.
Egy jó nagy serpenyőben bő olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát. Levesszük a tűzhelyről, és azonnal hozzáforgatjuk vajat, a fahéjat, a cukrot és a panko morzsát, de már nem pirítjuk, csak jól átkeverjük.
Bő vizet forralunk, fagyiskanállal beleszaggatjuk a túrógombóc tésztáját. (Nem tudjuk kézzel gombócolni, ahhoz túl lágy.) Ha feljött a víz tetejére, már szedjük is át a pirított morzsába. Óvatosan összeforgatjuk.
Az epret felaprítjuk, kis cukorral összefőzzük. A túrógombócot nagy tálra rendezzük, és meglocsoljuk a vaníliás tejföllel, kanalazunk rá az eperöntetből.