Zalai diós karamellás torta

Tészta

Habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt. Belekeverjük a darált diót és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Mérleg segítségével pontosan elfelezzük a masszát. Kibélelünk két, 22 cm átmérőjű kerek kapcsos formát sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a két lapot. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róluk a papírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém

Négy deci tejjel megfőzzük a pudingot, ízlés szerint 2-3 evőkanál kristálycukorral édesítjük. Kevergetve kihűtjük. Habot verünk a tejszínből. Felmelegítjük a tejet, és feloldjuk benne a zselatint. Először a habot forgatjuk össze a hideg karamellás pudinggal. Egy nagyobb tálba öntjük a zselatinos tejet, rámerünk egy merőkanálnyi tejszínhabos pudingot. Alaposan elkeverjük, megint teszünk hozzá egy kanállal. Végül ezt a keveréket egyenletesen elosztjuk a tejszínhabos pudingban – ha így készítjük, biztosan nem lesz csomós, egyenletesen fog zselésedni. A tortaformába visszarakjuk az egyik diós lapot. Ráöntjük a zselatinos karamellkrémet, majd ráhelyezzük a másik lapot, kicsit
rá is nyomjuk, hogy jól összetapadjanak. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon.

Grillázs

Ha már megdermedt a krém, elkészítjük a tetejére a grillázst. Száraz serpenyőben világosra pirítjuk a durvára vágott diót. Felforrósítjuk a tejszínt egy kis edényben. Egy másik lábasba beleszórjuk a 10 dkg barna cukrot, és kevergetve megolvasztjuk. Amikor már megolvadt a cukor, fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt. Pár percig főzzük, míg körülbelül a
felére besűrűsödik a massza, ekkor belekeverjük a pörkölt diót. Levesszük a tűzről, kevergetve kihűtjük, de csak annyira, hogy még folyós maradjon. Ezt a langyos masszát a felső lapra öntjük. Visszatesszük a süteményt a hűtőbe. Tálalás előtt óvatosan leválasztjuk a tortakarimát. Kínálhatunk mellé édes tejszínhabot is.

kaloria 340 CAL
ido 65 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink