Összekockázzuk a meghámozott krumplit és zellert. A répát és a gyökeret meghámozzuk, felkarikázzuk. Egy fazékban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Egy percig pirítjuk benne a lereszelt fokhagymát. Rádobjuk a répát és a gyökeret, öt perc múlva megy hozzá a zeller és a krumpli is. Kicsit pároljuk, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, míg a zöldségek majdnem meg nem puhulnak. Ekkor megy hozzá a vörös lencse (ha kell, kicsi vizet adunk hozzá, de ügyelünk rá, hogy jó sűrű maradjon), a kakukkfű és a felaprított csili. Ha már minden puha, akkor veszünk ki pár evőkanál főtt zöldséget, a többit összeturmixoljuk. Adunk még hozzá vizet, beállítjuk a leves sűrűségét az ízlésünk szerint. Összeforraljuk.
Visszarakjuk bele a kivett zöldségeket. Egy száraz serpenyőben három percig pirítjuk a maradék vörös lencsét, utána kis olívaolajat löttyintünk rá, és egy picit sütjük kis lángon. Tányérokba szedjük a kész levest. Mindegyikre teszünk pár karika retket, egy kis pirított lencsét, megszórjuk fekete szezámmaggal. Pirított bagettszeletekkel tálaljuk.