Vékony félkarikákra felvágjuk a meghámozott vöröshagymát. A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, és pici zsiradékot hozzáadva kipirítjuk egy nagy serpenyőben. Rádobjuk az előkészített vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
Amíg sül, a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kisebb, amorf darabokra vágjuk. Ráöntjük a hagymás-szalonnás alapra, belerakjuk a zúzott fokhagymát, hozzákeverjük a teáskanálnyi őrölt pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve elkezdjük főzni.
Ha már kicsit puhult a paprika, akkor megy hozzá a felaprított paradicsom (ízlés szerint előtte meghámozhatjuk). Együtt készre főzzük.
Egy másik fazékban sós vizet forralunk egy késhegynyi szódabikarbónával. Beledobjuk a megtisztított, feldarabolt babot, és roppanósra főzzük. Leszűrjük, beleforgatjuk a lecsóba, és még pár percig együtt is főzzük. Friss kenyeret adunk mellé.