A karajt éles késsel körülbelül egy centi vastagon „körbehámozzuk”, így egy szép nagy szeletet kapunk. A húst hosszában kettévágjuk, mind a két felét annyira kiveregetjük, hogy olyan fél centi legyen a vastagsága.
A zöld fűszereket apróra vágjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, vastagon rászórjuk az összevágott fűszereket. Felcsavarjuk.
A két roládot erős, kizsírozott alufóliába tekerjük, a fólia végét szaloncukorszerűen összesodorjuk. Kis tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben 50 percig sütjük.
Utána becsomagolva hagyjuk pihenni. Jó húsz perc múlva kibontjuk. Egy tányérba borítjuk a fűszerkeveréket, és megforgatjuk benne a tekercseket. Végül centi vastag szeletekre felvágjuk.
A kukoricához felforrósítjuk a vajat, megpároljuk benne a kukoricát a felkockázott lila hagymával. Ha már majdnem kész, sózzuk, borsozzuk, hozzáforgatjuk a feldarabolt paradicsomot és a finomra vágott zöld fűszereket.
Meghámozzuk, kicsumázzuk az almát, felkockázzuk, felrakjuk főni. Hozzáadjuk a felvágott vöröshagymát is. Közben fűszerezzük őrölt gyömbérrel, sóval, pici cukorral. A paradicsomok héját lehúzzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a félig megpárolt almához, ráöntjük a sűrített paradicsomot, és jól összeforraljuk. Végül belekeverjük az összevágott bazsalikomot is. Ízlés szerint pépesítjük darabosabbra vagy krémesebbre.
Tormás-sonkás karajtekercs és sonkás-parajos tavaszi rolád tört krumplival