Csak jégkocka és elrakott készételek vannak otthon a fagyasztóban? Ennek most véget vetünk! Megmutatjuk, mit tehetünk még a mélyhűtőbe.

12 étel, amiről nem gondoltad, hogy lefagyasztható

1. ÍRÓ

Az angolszász édességek egyik alapanyaga nem annyira elterjedt itthon, ezért, ha hozzájutunk, érdemes későbbre elraktározni belőle a maradékot. Öntsük a jégkockatartóba, majd tegyük egy megbízható hűtőtasakba, így 3 hónapig is eláll.

2. TOJÁSFEHÉRJE

A sütemények, a sok máz, de még a házi készítésű puding vagy besamel is rengeteg tojássárgáját igényel – az elárvult fehérjét pedig akár 12 hónapra is lefagyaszthatjuk! A legjobb, ha egy napig a hűtőben tartjuk, utána tesszük be a fagyasztóba, de vigyázat! Így is nehezebb lesz belőle habot verni, mint a friss változatból.

3. FELVÁGOTTAK

A szendvicsek rajongói örülhetnek: a felbontott és a bontatlan felvágottak is legalább 2 hónapig bírjak a mélyhűtőben.

4. KENYÉR

Előfordulhatott már, hogy lefagyasztottunk egy veknit – de azt tudtuk, hogy nem kell megvárni, amíg felolvad? 3 hónapig tárolhatók így a szeletek, amiket aztán egyből tehetünk is a sütőbe! Egy kis vízzel lefröcskölve pedig biztos, hogy olyan lesz a meleg sütőből kiszedve, mint új korában.

5. OLAJOS MAGVAK

Szobahőmérsékleten két hét után a legtöbb diófélében megromlik az olaj. Ezt a folyamatot lassítja le a fagyasztás. Tegyük minél gyorsabban a mélyhűtőbe, és igyekezzünk minél kevesebbet nyitogatni a tárolóját, így elkerülhetjük a nedvességgel és a szennyeződéssel járó kellemetlenségeket.

6. TEJ

Véletlenül 2 kartonnal vettünk a kéthetes utazás előtt? Semmi gond, 3 hónapig eláll a fagyasztóban.

7. TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT

Az olajos magvakhoz hasonlóan a teljes kiőrlésű lisztben is megromolhat az olaj. A mélyhűtőben viszont 2 évet is kibír.

8. GABONAFÉLÉK

Az olyan különleges termékeket, mint a quinoa vagy a bulgur, a legtöbben csak hosszú idő alatt használjuk fel, pedig szobahőmérsékleten 3 hónap alatt tönkre mennek. Ennek azonban a kétszereséig is tárolhatjuk, ha megfelelő tasakban lefagyasztjuk.

9. OLAJOS HALFÉLÉK

A vákuumos csomagolású lazac (vagy pisztráng, esetleg makréla) 2 hónapig marad ép a mélyhűtőben. Ahogy a bagel is: egyből kész az uzsonna!

10. TOFU

Valamivel sűrűbb lesz az állaga, de akár 5 hónapra is lefagyaszthatjuk a tofut, amit aztán felhasználhatunk egy smoothie-ba vagy párolt zöldséghez keverve.

11. KÁVÉTEJSZÍN

Amennyiben túl sokat vásároltunk a reggeli koffeinbevitelünkhöz, még mindig eltehetjük a felesleget 4 hónapra a mélyhűtőnkbe. Figyelem! A hagyományos tejszín nem bírja a fagyasztást!

12. TORTILLA

Bizony, tárolhatjuk ezt is a fagyasztóban, csak először a hűtőbe rakjuk, utána tehetjük ki a további mínuszoknak.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.