1. Minőségi alapanyagok
[eadvert]
Jó mártás csak jó minőségű alapanyagokból készülhet. A házi majonéznél különösen fontos, hogy az étolaj kiváló minőségű, a tojássárgája pedig teljesen friss legyen. Egy tubus bolti majonéz 2 db tojássárgájából kevert házinak felel meg.
2. A keverés
A majonézt habverővel keverd ki. Érdemes a tojássárgáját előbb önmagában felhabosítani, mert így jobban fel tudja venni az olajat. Az olajat folytonos keverés közben először cseppenként adagold, majd vékony sugárban csorgasd a tojássárgájához. Amikor kezd összeállni, tarts szünetet, és facsarj a tálba egy kevés citromlét. Dolgozd a keverékbe, aztán már szünet nélkül, bátrabban folytasd az olaj hozzáadását, amíg eléred a kívánatos sűrű, vajszerű állagot.
3. A hőmérséklet
Fontos, hogy a fő hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek. Máskülönben előfordulhat, hogy nem áll össze a majonéz. Az olajat célszerű szobahőmérsékleten tartani, a tojást és a citromot pedig a majonéz elkészítése előtt 2-3 órával korábban kivenni a hűtőből, hogy felmelegedjenek. Ha ezt elmulasztottad, akkor inkább rakd be melléjük az olajat, hogy az is lehűljön. Amennyiben keverés közben az olaj kicsapódna, adj a tojássárgájás masszához mennyiségtől függően 1-2 tk vagy 1 ek forró vizet, és gyorsan keverd simára.
Íme a tartármártás receptje >>>