Október-november vitathatatlan sztárja a sütőtök: sütve, főzve, édesen, sósan egyaránt imádjuk. Ismerd meg a legfontosabbakat a vásárlásáról és elkészítéséről!

5 tuti tipp sütőtökhöz – a vásárlástól a feldolgozásig

1. VÁSÁRLÁS
Az érett sütőtöknek száraz a kocsánya, kemény a héja, és ütögetésre kongó hangot ad. Ne vedd meg, ha zöld a kocsánya vagy ha körömmel be tudod nyomni a héját! Csak ép héjú, benyomódásoktól mentes példányt vásárolj! Szeleteltből olyan darabot válassz, amelyiknek erőteljes narancssárga a színe és legalább 2-3 cm vastag, tömör a húsa!

2. TÁROLÁS
Az egész termést szobahőmérsékleten tarthatod 1-2 hétig. Miután a héja kissé összeszáradt, vidd át egy 10-13 fokos helyiségbe, ahol további minimum 3 hónapig tárolhatod. A megkezdett, majd a vágási felületén folpakkal letakarva a hűtőbe tett tököt 1 héten belül, a folpakba csomagolt tökszeleteket 3 napon belül használd fel.

3. TISZTÍTÁS
Sütés vagy főzés előtt a sütőtök héját – a Hokkaidó fajta kivételével – el kell távolítani. Először vágd félbe a termést egy éles konyhakéssel. Ezután evőkanállal kapard ki a magokat (ne dobd ki!) és a rostos részt. A kivájt részeket fektesd vágódeszkára, majd késsel vagy zöldséghámozóval vágd le róluk a héjat.

4. FAGYASZTÁS
A meghámozott és tetszőlegesen feldarabolt tökbelet adagonként csomagold mélyhűtőtasakba vagy műanyag dobozba. A hámozást nem igénylő Hokkaidó-tököt feldarabolás előtt mosd le meleg vízzel. Ne felejtsd el ráírni a fagyasztás dátumát a csomagolásra! Püréhez a Hokkaidó-tököt is ajánlott meghámozni. A kisebb darabokra vágott vagy felkockázott tökbelet szórd egy 2-3 cm magasan vízzel töltött edénybe, és párold puhára kb. 20 perc alatt. Turmixold össze botmixerrel, hagyd kihűlni, majd bedobozolva és dátummal ellátva tedd a mélyhűtőbe. Bármikor készíthetsz belőle egy isteni krémlevest.

5. KIOLVASZTÁS
Akár feldarabolva, akár pürésítve fagyasztod le, a sütőtök 3-4 hónapig eláll a mélyhűtőben. A feldaraboltat kiolvasztás nélkül elkezdheted sütni. A pürét is csak addig pihentesd szobahőmérsékleten, amíg magától az edénybe csusszan a csomagolásából. Jó tanács: Hagyatkozz az orrodra! Ha egy régebben lefagyasztott adagnak dohos szaga van, azt akkor is ki kell dobni, ha a dátum szerint még jó.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.