1. KUKORICADARA
A kukoricalisztből vagy -darából főzött puliszka szaftos húsételekkel vagy paradicsommártással igazán finom. A forró, sós vízhez folyamatos keverés mellett add hozzá a darát vagy lisztet, és főzd sűrű kásává. Amikor besűrűsödött, keverj hozzá egy kevés vajat. Szaggasd ki galuskának, vagy öntsd kerek tálba, hagyd megdermedni, és vágd szeletekre. Ki is sütheted!
2. KÖLES
Kitűnő köretet, levesbetétet, salátát, rakottast, sőt, még édes kását is készíthetsz a megfőtt golyócskákból. Vízben, tejben vagy levesben legalább 20 percig kell főzni.
3. ÁRPAGYÖNGY
A hántolt, fényezett árpát levesekbe, egytálételekbe főzik, de önálló köretként is tálalhatod. A rizshez hasonló az elkészítése, de felhasználás előtt vízbe kell áztatni. Hurkába, töltött káposztába töltheted, és a sóletnek is ez egyik fő hozzávalója.
4. KUSZKUSZ
Búzadara és liszt keverékéből készül. Az előfőzött, instant kuszkuszt csak le kell önteni forró vízzel, majd lefedni, és 5 percig állni hagyni. Hús- és zöldséges ételek mellé köretként, illetve salátaként, rakottasként vagy levesekbe is kínálhatod.
5. TÖNKÖLYBÚZA
Elsősorban reform- vagy bioboltokban szerezhető be ez a gabonafajta. Az előfőzött búzaszemek kb. 20 perc alatt puhulnak meg, míg a tönkölydara főzési ideje 5-10 perc. Rizottóként zöldséggel és hússal, illetve köretként is kitűnő.
[eadvert]
+ 1 HAJDINA
Mivel magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk, gabonafélének hisszük, pedig botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. Köretként, kásaként, salátába, krémlevesekbe és fasírtba egyaránt felhasználható. A rizshez hasonlóan készítsd el: pirítsd meg, öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel, és 20-25 perc alatt főzd puhára.