A szárított gyümölcsök mindig jól jönnek. Sok munka nincs velük, tulajdonképpen csak a sütő dolgozik velük. Persze vehetnénk készen is, de így azért jóval olcsóbban kijövünk, főleg ha van kéznél pár megmentendő almánk. A sós íz és a csokoládé együtt egészen mennyei. A nagy tételben vásárolható olcsó pereckét mi is felölteztethetjük némi olvasztott csokiba, és kész a különleges desszert. Sósnak pedig ott a fűszeres csicseriborsó, ez is pofonegyszerű és gyors is, ráadásul jóval egészségesebb, mintha csipszet rágcsálnánk.
Almacsipsz
Hozzávalók:
3-4 édes alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál barna cukor
2-3 dkg olvasztott étcsoki
Héjastul vékonyan felszeleteljük az almát. Sütőpapíros tepsibe terítjük egy rétegben, megszórjuk a fahéjjal és a cukorral. 80 fokon, légkeveréssel körülbelül három órán át szárítjuk. Ha kihűlt, egy részét megmárthatjuk olvasztott csokiban.
Banáncsipsz
Hozzávalók:
3-4 banán
1 citrom leve
1 evőkanál méz
Összefőzzük a mézet a citromlével. A banánt meghámozzuk, felkarikázzuk. Megforgatjuk a mézes citromlében. Sütőpapíros tepsibe rakjuk egy rétegben, és 80 fokon, légkeveréssel körülbelül három órán át szárítjuk.
Csokis perecke
Hozzávalók:
1 marék sós perec
5 dkg olvasztott étcsoki
színes cukor
A kis perecek egyik felét megmártjuk az olvasztott csokiban, sütőpapírra borított rácsra rakjuk száradni. Megszórhatjuk pár szem színes cukorral.
Fűszeres csicseriborsó
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó
1 evőkanál olívaolaj
fűszerek (só, bors, őrölt csili, kömény, római kömény, gyömbér stb.)
Leszűrjük a borsót. Összekeverjük az ízlés szerint kiválasztott fűszerekkel és az olajjal. Sütőpapíros tepsibe borítjuk. 180 fokos sütőben megpirítjuk.