Ha nem megegyezni a család, hogy az idén milyen legyen a kötelező töltött tojás a hidegtálon, akkor készítsünk sokfélét. Gyorsan fog menni, mert ugyanazt az alapkrémet ízesítjük hatféle módon. Előre szólunk, hogy a többféléből jóval több fog fogyni, tehát jó nagy adagot kell összedobni.

A legjobb töltött tojások húsvétra

Töltött tojás alaprecept
Hozzávalók:
12 darab főtt tojás
5 dkg vaj
3-4 evőkanál olaj
3 púpos evőkanál liszt
2-3 dl tej
1 teáskanál finom mustár
1 teáskanál ecetes torma
5 dkg jó minőségű szeletelt sonka
1 kis csokor petrezselyem zöldje
5 dkg kékpenészes sajt
4 fél dió
1 kis cékla
balzsamecet
pár levél bazsalikom
5 dkg füstölt lazac
fél kezeletlen lime
pár levél menta
5 dkg kolbász
füstölt őrölt pirospaprika
1 csipet fokhagymapor
1 teáskanál csípős dijoni mustár
1 fél csípős paprika
1 fél avokádó
1 fél kezeletlen citrom
olívaolaj

bors

[eadvert]

A főtt tojásokat meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgáját kikaparjuk. A vajat az olajjal felmelegítjük egy serpenyőben, rászórjuk a lisztet, átkeverjük, és már fel is öntjük a tejjel, jó sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Botmixerrel beledolgozzuk a tojássárgájákat, ízesítjük sóval, frissen tört borssal, egy teáskanál mustárral. Hatfelé osztjuk. Mind a hatot másféleképpen ízesítjük. Belekanalazzuk a tojásfehérjékbe, majd díszítjük a tetejét.

Sonkás-tormás töltelék
Reszelt ecetes tormát és nagyon apróra vágott sonkát keverünk a tojáskrémhez. A tetejére hajszálvékonyra vágott sonkát gyűrünk, és pár levélke petrezselyem zöldjével díszítjük.

Diós-kéksajtos töltelék
Egy darabka kék penészes sajtot morzsolunk a krémbe. A töltött tojások tetejére egy-egy fél diót és egy darabka sajtot rakunk.

Bazsalikomos-céklás töltelék
A céklát meghámozzuk, nagyon apróra összevágjuk. Kevés olívaolajat forrósítunk egy kis serpenyőben, rádobjuk a céklát, és elkezdjük sütni. Ha kezdene leégni, akkor megsózzuk, meglocsoljuk egy evőkanálnyi balzsamecettel, nagyon apróra vágott bazsalikomot adunk hozzá, és tovább pároljuk. Ha már roppanósra pirult, kihűtjük. A nagyobbik részét áttörjük, és hozzákeverjük a tojáskrémhez. Betöltjük a tojásfehérjékbe, rakunk rá pár kis kocka céklát, egy-két levélke bazsalikomot.

Lazacos töltelék
Reszelt lime-héjjal, egy evőkanálnyi lime-lével és egy-két levél összevágott mentával ízesítjük a krémet. A töltött tojások tetejére teszünk pár vékony cikk lime-ot, egy darabka lazacot meg egy-két levél mentát.

Kolbászos töltelék
Füstölt őrölt pirospaprikát, egy teáskanál csípős dijoni mustárt és egy csipetnyi fokhagymaport vegyítünk a tojáskrémhez. A megtöltött tojásokra egy-két karika kolbászt meg egy karika csípős zöldpaprikát teszünk.

Avokádós töltelék
Áttörjük az avokádót. Hozzákeverjük a tojáskrémhez, adunk még hozzá egy kis citromlevet és reszelt citromhéjat. Betöltjük a tojásokba, majd citromgerezddel, avokádószeletkével, tört színes borssal dekoráljuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink