Nincs gyerek, aki ne szeretné a palacsintát. Nekünk is jó ez, hiszen gyors, olcsó és egyszerű édességről beszélünk. A hagyományos, vékony tésztájú kakaós, lekváros vagy túrós palacsinta mellett érdemes kipróbálni egy különlegesebb, de ugyanolyan egyszerűen készíthető változatot is. A csúsztatott palacsintából egy rendkívül krémes tornyot építhetünk, mivel az édes, habos tésztának csak az egyik oldalát sütjük ropogósra.

A palacsinták királya

Hozzávalók:
A palacsintához:
3 tojás
3,6 dl tej
180 g finomliszt
1 csipet só
1 nagy csipet kristálycukor
2 evőkanál olaj
A diótöltelékhez:
100 g porcukor
200 g darált dió
100 g baracklekvár
A mákos töltelékhez:
100 g porcukor
150 g mák
160 g szilvalekvár

Először a töltelékeket készítjük el. A darált mákhoz adjuk a porcukrot és összekeverjük. Ugyanígy járunk el a darált dióval is.

A palacsintatésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat simára keverjük a cukorral, a sóval és a tejjel. Apránként hozzáadjuk a lisztet és az olajat, majd csomómentesre keverjük.

A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás masszába. Nem baj, ha apróbb habgaluskák is maradnak benne.

Egy serpenyőt vékonyan kiolajozunk, és közepes hőfokon megsütjük a 3-5 mm vastagságú palacsinta egyik oldalát, míg a teteje mattá nem válik.

Egy tányérra csúsztatjuk a palacsintát, megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk diótöltelékkel.

Ugyanígy megsütjük a következő palacsintát is, rácsúsztatjuk a mákos palacsinta tetejére. Ezt szilvalekvárral kenjük meg, és máktöltelékkel szórjuk meg.

Így sorakoztatjuk egymásra az összes palacsintát. Az utolsót a sült felével felfelé csúsztatjuk a tornyunkra. Porcukorral meghintve, tortaszerűen szeletelve kínáljuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink