A nagy klasszikusok egyike. Tökéletes reggeli keksz. Egy-két darabot valószínűleg még a rosszul evő gyerekek is szívesen elmajszolnak a reggeli tej vagy kakaó mellé. A zabpehelynek és a mogyorónak köszönhetően el is telít pár órára.
Mogyorós-mazsolás zabkeksz
Hozzávalók:
100 g törökmogyoró
100 g vaj
200 g nádcukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál méz
125 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 nagy csipet só
125 g nagy szemű zabpehely
100 g mazsola
kevés tej, ha szükséges
Sütőpapírral borított tepsire öntjük a mogyorót. 190 fokos sütőben 5 percig pirítjuk. Utána tiszta konyharuhával ledörzsöljük a barna héját. Durvára vágjuk.
Egy tálban kézi robotgéppel összekeverjük a vajat és a cukrot. Hozzáadjuk az egész tojást, a vaníliás cukrot és a mézet, és simára keverjük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a zabpehellyel és a sóval. Hozzáadjuk a tojásos masszához, és alaposan összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a mogyorót és a mazsolát is. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, kis tejjel lazítjuk.
A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk. Pár tepsit sütőpapírral kibélelünk, és egymástól 3-4 cm távolságra rátesszük a golyókat. Ujjainkkal kissé ellapítjuk. 190 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A hagyományos müzlit sokan nem szeretik a kissé fűrészporos jellege miatt. Ha ezzel-azzal összesütjük, akkor finom ropogós édesség lesz belőle. Ehetjük tejjel, joghurttal, de csak úgy magában elcsipegetve is remek tízórai vagy uzsonna.
Ropogós sült müzli sokféle maggal
Hozzávalók:
100 g vaj
120 g nádcukor
1 evőkanál juharszirup vagy méz
175 g zabpehely
30 g mogyoró feldarabolva
fél marék napraforgómag
fél marék tökmag
250 g mazsola
Egy nagy serpenyőben összeolvasztjuk a vajat a nádcukorral és a juharsziruppal (mézzel). Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a magvakat, a zabpelyhet és a mazsolát. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe nyomkodjuk fakanállal. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, darabokra tördeljük, és jól záródó üvegben tároljuk.
Ez a kerek keksz meglehetősen tartalmas, tökéletes kísérője lehet a reggeli kávénak. Nem csak glutént és tejet nem tartalmaz, de hozzáadott cukor sincs benne, így nem viszi az egekbe a vércukorszintünket már kora reggel.
Mandulás mentes keksz
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1 tojássárgája
20 dkg héjas darált mandula
2 evőkanál kókuszliszt
2 evőkanál 1:4 édesítőszer
1 kezeletlen citrom héja
3 evőkanál gluténmentes zabpehely
1 teáskanál mandulalikőr
1 kávéskanál vaníliaőrlemény
1 csipet só
4 dkg cukormentes étcsokoládé
Egy tálban kézi habverővel felverjük a tojásfehérjéket, nem kemény habbá, csak annyira, hogy kifehéredjenek. Minden hozzávalót beledolgozunk. Jól formázható masszát kell kapnunk. Ha túl híg, hagyjuk kicsit állni, a kókuszliszt és a zabpehely elkezd duzzadni, és szilárdabb lesz a nyers tészta.
Kiterítünk két átlátszó fóliát, mindegyikre egy-egy csíkban rátesszük a massza felét. A fólia segítségével körülbelül 4 centi átmérőjű hengereket formázunk. Becsomagoljuk, és betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára. Másnap kicsomagoljuk a tésztát, és éles késsel 6-8 mm vastag korongokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 190 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük. Ha már teljesen hideg, kevés olvasztott étcsokoládéval megcsíkozzuk a tetejét.
A kókusz és a csoki mindig is jó párost alkot, és ez ennél a kis egyszerű süteménynél is így van. Ha nem sütjük túl, belül még kicsit krémes, ragacsos, tényleg nagyon finom.
Csokis-kókuszos keksz
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
15 dkg porcukor
10 dkg tejmentes margarin
3 kis tojás
1 tojássárgája
2 evőkanál kókuszliszt
10 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál tápiókakeményítő
1 nagy csipet őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
Gőz felett összeolvasztjuk a feldarabolt étcsokoládét a margarinnal és a porcukorral. Levesszük a tálat a gőzről, és kézi habverővel dolgozva egymás után beledolgozzuk az egész tojásokat, végül a tojássárgáját. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (kókuszliszt, kókuszreszelék, tápiókakeményítő, fahéj, vaníliás cukor), majd mindezt beledolgozzuk a csokis-tojásos alapba. Sűrűn folyó masszát kapunk. Rögtön habzsákba kanalazzuk, és sütőpapírral fedett tepsire kis csókokat nyomunk, egymástól egy-két centi távolságra. 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt sül meg.