Pontosan tudod, milyen értékes táplálék a máj, szereted is, de otthon nem készíted, mert soha nem puhul meg? Eláruljuk, hogyan csináld a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.

A tökéletes resztelt máj titka 8 lépésben

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

1. Friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat használj. A marháé is puha lesz, ha tejben áztatod egy félórát. Mondj le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvet.

2. Tisztítsd meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsd forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.

3. Miután megmostad és szárazra törölted, vágd hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra. Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.

4. Alapnak használj minél több hagymát! Felkockázva dinszteld szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja az isteni szaftot.

5. Dobd a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsd pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.

6. A kifehéredett májat ízesítsd tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.

7. Fűszerezés után forgasd át a májat, majd néhány perc múlva emelj ki lapáttal egy darabot, és vágd félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vedd le a tűzről, mert minél tovább sütöd, annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedd ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már lekaptad a lángról!

8. Tálald sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínálj hozzá céklát vagy más savanyúságot.

TIPPEK

  • Az idősebb májat elkészítés előtt szórd meg egyenletesen borssal, majd kend meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyd pácolódni egy napig. Finom puha lesz, akárhogy készíted el utána.
  • Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikára szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatsz. Ebben az esetben kevés vizet is önthetsz alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.