A tökéletesen elkészített pulled pork egy igazi gasztronómiai kincsnek számít. Ez az omlós, szaftos és elképesztően finom tépett malachús az amerikai barbecue hagyományok egyik legkedveltebb fogása.

A tökéletes tépett hús, vagyis a pulled pork titka

Az ízletes tépett hús elkészítése azonban nem mindig egyszerű feladat, ugyanis a tökéletes végeredmény érdekében számos apró részletre kell odafigyelni. Nézzük, hogy mi is a titka a tökéletes pulled porknak!

1. Nem mindegy, hogy milyen húsból készíted!

A legelső lépés, hogy a megtaláld az ideális alapanyagot! A legjobb eredmény érdekében friss, minőségi sertéshúsból kell dolgoznod! A lapocka vagy a tarja gazdag íze, illetve megfelelő kötőszövet és zsírtartalma révén remek választás. Ez biztosítja azt is, hogy a több órás főzés során a hús megfelelően megőrzi a kellő nedvességet és aromát, a végén pedig isteni omlós textúrát kapsz.

2. A megfelelő fűszerezés elengedhetetlen

A pulled pork egyedi ízéért a füstölt fűszerek és a pác felelnek! Tehát a szokásos só és bors mellett, érdemes még füstölt paprikát, cayenne borsot, füstölt sót, fokhagymaport, chiliport, őrölt köményt, oregánót és mustárport is használni – de egyéb fűszerekkel is bátran kísérletezhetsz! A valódi karakteres ízvilághoz és füstös aromához a barna cukrot és a barna sört sem szabad kihagynod a pácból!

3. Amíg te dolgozol, addig elkészül a vacsi

A tépett hús igazi titka a lassú főzésben rejlik: extra hosszú órákon keresztül és igen alacsony hőmérsékleten kell készítened annak érdekében, hogy igazán puha és szaftos legyen a végeredmény. Ez azt jelenti, hogy ez a mennyei gasztronómiai csoda akár 6-8-10 órán keresztül is sülhet 105-110 fokon a sütőben vagy a slow cookerben.

Ennek az eredménye az lesz, hogy a sertéshús elképesztően puhává és omlóssá válik, gyakorlatilag kézzel is könnyedén szálaira szedheted majd. Ráadásul a gazdag ízek a hosszú idő alatt teljesen átjárják a húst, és képesek igazán mélyre hatolni. Gyakorlatilag készülhetsz az igazi ízrobbanásra!

A pulled pork elkészítése valódi művészet, amely alapvetően a türelemről, a megfelelő előkészítésről és a kellő figyelemről szól. Ha ezek megvannak, akkor viszont bárki képes lehet otthon is elkészíteni ezt az egyedülálló ételt!

(X)

Borítókép: Shutterstock

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.