A CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb desszertjeiből. Sok egyéb finomság mellett szerepel benne egy iráni fagylaltkülönlegesség is. Még tart a nyár, készítsük el ezt az igazán különleges, varázslatos keleti ízeket felsorakoztató jeges csemegét,

A világ legdrágább fűszerével ízesítve

Az iráni sáfrányos jégkrémet, ezt a keleti fagylaltkülönlegességet a lágy, krémes állag és a gyönyörű napsárga szín jellemzi a legjobban. Ízesítése nekünk, európaiaknak meglehetősen egzotikus, a sáfrány és a rózsavíz ritkán szerepel az itteni édességekben. Állítólag még a 19. század végén találta fel egy úriember, aki az európai fagylaltot szerette volna perzsa ízekkel átalakítani, a helyi ízlésnek megfelelően. Nagyon hamar népszerű lett. Gyakran jégkrémszendvicset készítenek belőle, két ropogós ostyalap közé töltik, a hozzáértők szerint így érdemes fogyasztani.

Ha nincs fagylaltgépünk, akkor az elkészült masszát töltsük egy magas falú, nagy műanyag dobozba a fagylaltalapot, tegyük be a fagyasztóba, és félóránként vegyük ki, keverjük át alaposan elektromos habverővel. Ezt ismételjük mindaddig, míg meg nem fagy teljesen.

Sáfrányos jégkrém
Hozzávalók:
5 tojássárgája
1 rúd vanília
16 dkg cukor
3,5 dl tejszín
3 dl nagy zsírtartalmú tej
1 nagy csipet sáfrány
egy evőkanál rózsavíz
pár szem pisztácia

Egy lábasba öntjük a tejszínt és a tejet. A vaníliarudat felhasítjuk, belekaparjuk a magokat a folyadékba, beledobjuk a hüvelyt is. Felforraljuk, és hagyjuk állni. A tojássárgájákat egy hőálló tálban habosra keverjük a cukorral. Hőkiegyenlítéssel elkeverjük a leszűrt tejes tejszínnel. Gőz fölé rakjuk, és folyamatos habverés mellett besűrítjük. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe rakjuk legalább egy éjszakára. Másnap fagylaltgépben kifagyasztjuk. A sáfrányt fél deci forró vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük a fagylalthoz a rózsavízzel együtt.

Tálalás előtt tört pisztáciával megszórjuk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink