A sólet pont olyan, mint a lecsó. Ezerféle változatban létezik, mindenki úgy alakíthatja, ahogy ő és a családja szereti. Fontos, hogy viszonylag hosszú időt töltsön a sütőben, így lesz krémes, vajpuha, ízes. Alapesetben legalább 10-12 órát 120 fokon. De 80-100 fokon ez lehet jóval hosszabb idő is, ha meg tényleg nincs időnk, akkor 150 fokra is felemelhetjük a sütő hőfokát, és így természetesen már 4-5 óra is elég lehet.
Tulajdonképpen az egyik legegyszerűbb egytálétel (már ha nem bonyolítjuk túl), mert egyszerűen összekeverjük a nyers alapanyagokat, aztán már csak a sütő dolgozik. Nagyon praktikus, ha éppen van egy kemencénk vagy egy sütővel rendelkező cserépkályhánk, mert így ingyen sütünk, a maradék hőt felhasználva. Ennek híján marad a villanysütő, azoknak pontosan be lehet állítani a hőfokát.
Fontos még az edény is, amiben sütjük. Egy viszonylag magas sütőedényre van szükségünk, nem szerencsés a tepsi, mert úgy túl nagy a felülete. Nagyon jó hozzá a pataki tál vagy valamilyen más cseréptál. Ezeket a töltés után hideg sütőbe tesszük (a mázatlanokat előtte jól be is áztatjuk). De tökéletes hozzá egy fedeles öntöttvas fazék vagy lábas is.
A babos keveréket feldobhatjuk még pár tojással (alaposan lesúrolva, nyersen mennek a sóletbe a sütés elején), szárazabb vagy zsírosabb füstölt hússal, libacombbal.
Ámbár friss kenyérrel is finom, barhesszel az igazi.
Izraeli sólet
Hozzávalók:
60 dkg marhahús
24 dkg tarkabab
12 dkg gersli
25 dkg burgonya
2 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál őrölt pirospaprika
3 evőkanál libazsír
só
1 teáskanál őrölt bors
Egy éjszakára beáztatjuk a babot. Másnap a marhahúst kis kockákra vágjuk. A burgonyát, a hagymákat meghámozzuk, felaprítjuk. Keverőtálba rakjuk a leszűrt babot, a gerslit, a marhahúst, a felaprított zöldségeket és a sűrített paradicsomot. Őrölt pirospaprikával, sóval és borssal ízesítjük. Jó vastagon kikenünk egy mély lábast libazsírral, beleöntjük babos-húsos keveréket. Öntünk rá annyi vizet, hogy ötujjnyival ellepje. Lefedjük. 120 fokos sütőben 10-12 órán át sütjük.
Vegán sólet
Hozzávalók:
24 dkg virágbab
14 dkg tarkabab
3 marék sárgaborsó
8 dkg vörös lencse
6 dkg barna rizs
10 dkg portobello gomba
10 dkg laskagomba
1 édesburgonya
1 petrezselyemgyökér
1 sárgarépa
2 burgonya
1 aprítottparadicsom-konzerv
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 lila hagyma
2 evőkanál olaj
só
bors
Egy éjszakára beáztatjuk a kétféle babot. Másnap leszűrjük. A gombákat, az édesburgonyát, a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a burgonyát meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. Egy nagy keverőtálban összeforgatjuk a felaprított zöldségeket a leszűrt babbal, a vörös lencsével, a sárgaborsóval, a rizzsel, a fűszerekkel, a felszeletelt hagymákkal, sóval, borssal. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet is. Nagy sütőtálba öntjük az olajat, rárakjuk a babos keveréket. Öntünk rá annyi vizet, hogy háromujjnyira ellepje a szilárd anyagokat. Rátesszük a sütőtálra a fedőt, és 120 fokos sütőben 8-10 óra alatt készre sütjük. Sütés közben egyszer-kétszer kivesszük, átkeverjük.
Amerikai sólet
Hozzávalók:
45 dkg pulykacombfilé
8 dkg tarkabab
8 dkg fehérbab
8 dkg vörösbab
15 dkg gersli
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 füstölt ízű kocka
1 evőkanál instant kávé
8 cl whiskey
1 evőkanál méz
3 evőkanál libazsír
só
bors
Egy éjszakára beáztatjuk a babokat. Másnap leszűrjük. A pulykahúst apró kockákra vágjuk. Keverőtálba tesszük az összes alapanyagot: a pulykahúst, a leszűrt babot, a gerslit, a felaprított hagymákat. Hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, az elmorzsolt füstölt ízű kockát, az instant kávét, a whiskeyt meg a mézet. Sózzuk és borsozzuk. Vastagon kikenünk egy mély sütőtálat a libazsírral. Ráöntjük az ízesített babkeveréket. Öntünk rá annyi vizet, hogy ötujjnyival ellepje a szilárd hozzávalókat. Lefedjük. 120 fokos sütőben 10-12 óra alatt sül össze.
Spanyol sólet
Hozzávalók:
40 dkg csirkecombfilé
24 dkg fehérbab
8 dkg csicseriborsó
12 dkg gersli
1 nagyobb burgonya
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet szerecsendió
3 evőkanál libazsír
só
1 kávéskanál őrölt bors
Beáztatjuk a babot és a csicseriborsót egy éjszakára (lehet nyugodtan egy tálba). Másnap leszűrjük. A csirkehúst felkockázzuk. A burgonyát, a répát és a vöröshagymát meghámozzuk, felkockázzuk. Keverőtálba rakjuk a babot, a csicseriborsót, a húst, a gerslit, a sűrített paradicsomot meg a zöldségeket. Fűszerezzük őrölt pirospaprikával, kurkumával, fahéjjal, szerecsendióval, sóval és borssal. Alaposan összeforgatjuk. Egy mély edényt vastagon kikenünk a libazsírral, ráöntjük az összeállított nyers keveréket. Öntünk rá annyi vizet, hogy ötujjnyival ellepje. Lefedjük, 120 fokos sütőbe toljuk, és 10-12 órán át sütjük.
Barhesz
Hozzávalók (4 kisebb kalácshoz):
500 g finomliszt
2 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál só
2 dl víz
20 g friss élesztő
3 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
A tetejére:
1 tojás
mák
szezámmag
Meglangyosítjuk a vizet, hozzákeverjük az evőkanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, elkeverjük a sóval és a burgonyapehellyel. Hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és az olajat, 6-8 perc alatt szépen kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva egy órán át kelesztjük. Utána enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, négy egyforma cipóra osztjuk. A cipókat a formázás szerint 3, 4 vagy 6 kisebb részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk, és letakarva pihentetjük újabb 15 percig. Végül tetszés szerint fonjuk-formázzuk (hármas, négyes vagy hatos fonással, hosszúkásra vagy briós alakúra hajtogatva). Sütőpapíros tepsire tesszük, letakarjuk, és újabb fél órán át pihentetjük.
Végül lekenjük felvert tojással, megszórhatjuk még egész mákkal vagy szezámmaggal is. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt sül meg.