A CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb süteményeiből. Szerepel benne egy dél-amerikai csodálatos kis apróság is: sűrű karamellkrémmel töltött kekszecskék. Érdemes vele összeismerkedni, mert elképesztően finom.

A világ legjobb aprósüteménye

Az alfajoresnek (ejtsd alfahoresz), ennek a dél-amerikai aprósüteménynek az egyszerűségében rejlik a varázsa. Nagy valószínűséggel minden ottani kis pékségben kapható. A sima kis omlós tésztakorongok közé sűrű karamellkrémet töltenek, a tetejét pedig vastagon megszórják porcukorral. Előre szólunk, hogy függőséget okoz, nem lehet abbahagyni a majszolgatását. Pedig érdemes megmenteni pár darabot, mert minden egyes nappal jobb lesz.

Egy különleges hozzávalója van, a dulche de leche (karamellizált tej). Ha nem jutunk hozzá, otthon is el tudjuk készíteni: veszünk egy konzervdobozos cukrozott sűrített tejet. Belerakjuk egy fazékba (lezárva, kibontás nélkül), öntünk rá bőven vizet, fedőt teszünk a fazékra, és három órán át főzzük. A fazékban hagyjuk kihűlni. Ha csak tubusos sűrített, cukrozott tejet kapunk, akkor legalább három tubust belenyomunk egy kislábasba. Alufóliával szorosan lezárjuk. Beleállítjuk egy nagyobb fazékba vagy egy mély tepsibe, öntünk köré annyi vizet, hogy legalább a kislábas feléig érjen, és 200 fokos sütőben 2-3 órán át sütjük. Közben időnként kivesszük, átkeverjük.Alfajores
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
3 tojássárgája
25 dkg liszt
20 dkg keményítő
fél csomag sütőpor
1 üveg dulche de leche (karamellkrém)
porcukor a tetejére

Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral (legalább öt percig verjük elektromos habverővel, maximális fokozaton). Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, majd beledolgozzuk a tojások sárgáját. Összekeverjük a lisztet a keményítővel és a sütőporral, összedolgozzuk a vajas-tojásos alappal. Jól formázható, de lágy tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, legalább két órát hűtjük.

Utána több kisebb részre osztjuk. Mindegyiket 3-5 mm vastagra kinyújtjuk, 5 centi átmérőjű köröket vágunk belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Ismét hűtjük fél órát (vagy pár percre berakjuk a fagyasztóba). 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és pár perc alatt világosra sütjük.Ha kihűlt, kettőt-kettőt összeragasztunk dulche de lechével. Megszórjuk porcukorral.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink