Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Orgonával, saját gyártású apró ajándékokkal meg egy kis kényeztetéssel. Olyan menüsort állítottunk össze, amelyet apa és a gyerekek együtt el tudnak készíteni, és el tudják vele kápráztatni az erre a napra a konyhaszolgálat alól felmentett anyát. Sok sikert hozzá!

Anyu, ne gyere ma a konyhába!

Az első fogás egy könnyű csirkeleves. Sok dolgunk nem lesz vele, fel kell készíteni a levest a csontos hússal és a zöldségekkel, és hagyni kell lassan főni, közben megcsináljuk a többi fogást. Ha készen van, akkor összegyúrjuk a gombóckákat, megformázzuk, kifőzzük. A levestészta ízlés kérdése, ha anyu szereti, mindenféleképpen főzzünk ki egy marékkal.

Dörgicsei csibeleves
Hozzávalók:
A leveshez:
1 nagy (80-90 dkg) csontos csirkemell bőre és csontja
3 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
fél karalábé
negyed cikk zeller
1 csokor petrezselyem zöldje
1 fél paprika (vagy egy paprikacsutka)

egész bors
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
levestészta a tálaláshoz
A gombóchoz:
a csontos csirkemellből a színhús

őrölt fehér bors
őrölt gyömbér
szerecsendió
1 csipet szárított lestyán
1 tojás
2 púpos evőkanál zsemlemorzsa

Éles késsel kifilézzük a csirkemellet. Nem kell nagyon letisztítani a csontot, egyáltalán nem baj, ha marad rajta hús is. A színhúst berakjuk a hűtőszekrénybe. A bőrt és a csontot beletesszük egy nagy fazékba. Beledobjuk a paprikát (vagy a csutkát), öntünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, és elkezdjük főzni. Ha felforrt, kicsire vesszük. Leszedjük a habját. Adunk hozzá egy teáskanál sót. A vöröshagyma külső, piszkos héját lehúzzuk, de nem hámozzuk meg, héjastul tesszük a levesbe a két gerezd megtisztított fokhagymával együtt. A leveszöldségeket megpucoljuk, egyben mehetnek ezek is a lébe. Ha újra felforrt, ismét leszedjük a habját. Beleszórunk 8-10 szem egész borsot, beledobjuk a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, és nagyon kicsi lángon főzzük 2-3 órát.

Közben elkészítjük a gombócokat. A húst felkockázzuk, és minden más hozzávalóval (tojás, morzsa, fűszerek) beletesszük egy aprítógépbe, és pár percig pörgetjük, jól kihabosítjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk. Beledobjuk a kész levesbe, és addig főzzük, míg fel nem jön a leves tetejére (pár perc). Mindent kiszedünk a léből, a zöldségeket karikákra vágjuk. A levet pedig átszűrjük. A levestésztát sós vízben kifőzzük.

TRÜKK

Főzhetjük úgy is, hogy a levest csirke far-hátból készítjük, a gombócokat pedig csirkemellfiléből (ha nem kapnánk csontos egész csirkemellet).

A könnyű, gyümölcsös főfogás sokak kedvence. Nagyon egyszerű, a szeletelésen túl nem kell különösebben formázni, hajtogatni, tűzködni, bundázni, egyszerűen beletesszük a kivert húsba a sonkát, a sajtot meg a barackot, és becsavarjuk a baconbe.

Őszibarackkal töltött csirkemell bulgurral és konyakos mártással
Hozzávalók:
A sülthöz:
80 dkg csirkemellfilé (4 fél)
4 szelet sonka
1 kicsi őszibarackkonzerv
15 dkg reszelt sajt
8 szelet bacon

bors
A körethez:
35 dkg bulgur
1 teáskanál zsiradék

A mártáshoz:
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál ketchup
2 cl konyak

Kinyitjuk a csirkemelleket, a vastag részeket oldalról félig bevágjuk és kihajtogatjuk, így kapunk négy nagy szeletet. Átlátszó fóliával letakart deszkára tesszük. Egy másik fóliával letakarjuk és kiklopfoljuk. Utána a szeleteket sózzuk és borsozzuk. Mindegyikre ráteszünk egy-egy szelet sonkát, egy-egy feldarabolt őszibarackot, szórunk rá bőven reszelt sajtot. Felcsavarjuk, nem kell túl szorosan. Végül mindegyik roládot betekerjük két-két szelet baconbe. Egy sütőedénybe belefektetjük úgy, hogy lehetőleg ne érintkezzenek, mert így az oldaluk is szépen meg fog pirulni. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Amíg sül, megfőzzük a bulgurt. Kevés zsiradékon átforrósítjuk, majd felöntjük körülbelül kétszeres mennyiségű forró, sós vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, letakarva hagyjuk még állni legalább tíz percet tálalás előtt.

A mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat, és külön edényben kínáljuk a hús és a bulgur mellé.

Ezt a sütés nélküli tortát pedig már a kicsit nagyobb gyerekek önállóan is össze tudják rakni, még a habverőt is már csak a díszítéshez kell elővenni. Amilyen egyszerű, olyan finom.

Eperkrémes keksztorta anyák napjára
Hozzávalók:
A tortához:
1 l tejföl
3,5 dl epres joghurt
1 kis üveg eperlekvár
porcukor ízlés szerint (3-5 evőkanál)
60 g instant zselatin
40 dkg háztartási keksz
A tetejére:
15-20 dkg friss eper
2 dl tejszín
1 teáskanál porcukor

Egy jó nagy tálban összekeverjük a joghurtot a tejföllel, az eperlekvárral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. A végén egyenletesen eloszlatjuk benne az instant zselatint. Egy 26 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaforma alját kirakjuk háztartási keksszel, majd merünk rá a krémből annyit, hogy fél-egy centi vastag legyen a réteg. Megint egy sor keksz következik, és ezt folytatjuk mindaddig, amíg tartanak a hozzávalók. A tetején krém legyen. Betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára.

Másnap az epret megtisztítjuk, felkockázzuk, és szív alakban rátesszük a torta tetejére. A tejszínből a porcukorral habot verünk. Csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk a torta szélére. A maradék tejszínhabot külön edényben kínáljuk a torta mellé.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.