Ha elszántuk magunkat az öntetgyártásra, az a legfontosabb, hogy mindig legyen otthon valami jó minőségű extraszűz olívaolaj és egy-két jobbfajta ecet (vagy citrom). A többi ízesítőt valószínűleg megtaláljuk a kamrában
Ha még öt percünk sincs, akkor egyszerűen csavarjunk egy kis citromot a salátára, szórjunk rá egy nagy csipet sót, majd locsoljuk meg egy nagyon finom, ilyen alkalmakra tartogatott extra szűz olívaolajjal.
Ha egy van öt percünk, akkor kis üvegben rázzuk össze az öntet hozzávalóit.
Mézes-mustáros salátaöntet:
Egy kis üvegbe beleteszünk 12 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál dijoni mustárt, 2 evőkanál piros balzsamecetet, 2 evőkanál almaecetet, 1 csapott evőkanál mézet, sót és borsot ízlés szerint. Alaposan összerázzuk.
Málnás salátaöntet:
Turmixba dobunk egy marék friss málnát, adunk hozzá pár durvára vágott mentalevelet, ráöntünk 12 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál balzsamecetet, 1 evőkanál barna cukrot, sózzuk, majd pár nyomással pépesítjük.
Kókuszos-lime-os salátaöntet:
Áttörünk két gerezd fokhagymát fokhagymát. Kimagozunk egy csilipaprikát kimagozzuk, és egy kis csokor korianderrel és pár levél mentával együtt. Egy üvegbe szórjuk. Ráreszeljük egy kezeletlen lime héját, belefacsarjuk a levét. Rákanalazunk 12 evőkanál kókusztejet, 2 evőkanál halszószt, 1 evőkanál barna cukrot, és 1 kávéskanál sót. Alaposan összerázzuk.