Nem öt perc az elkészítése, mert viszonylag sokáig kell keleszteni, de tényleges munka nem sok van vele. Ha nagy a család, érdemes rögtön dupla adaggal készíteni, egész biztosan el fog fogyni.
Hozzávalók (8 darabhoz):
50 dkg finomliszt
2 teáskanál só
3 evőkanál tejföl
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
2 dl víz
nagy szemű só a tetejére
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt hagyjuk a duplájára nőni.
A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára vagy munkapultra. Kiütögetjük belőle a levegőt, és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük.
Ismét vékonyan belisztezzük a munkafelületet, és megformázzuk a kifliket. Ehhez a gömböket vékony háromszögekké nyújtjuk, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, kissé meghajlítjuk, így alakul ki a klasszikus kifliforma.
Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük, egymástól legalább 5-6 cm távolságra.
Letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval, és a tepsit a forró sütőbe rakjuk.
A fémedénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A kifliket 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a kifliket még 5 percig a sütőben hagyjuk. Végül rácsra tesszük, és ismét lepermetezzük kevés hideg vízzel.
.