Vajon ki találta fel ezt az egyszerű, de nagyszerű szendvicset? Mint a nagy dolgok esetében általában, több történet ismeretes azzal kapcsolatban is, hogy ki készítette először ezt a világkarriert befutott reggelire valót. Vegyük sorjában.
– 1860-ban egy News York-i séf, bizonyos Charles Ranhofer találta ki Benedict LeGrand nevű vendége számára, amikor az valami újdonságra vágyott.
– A nevét Elias Cornelius Benedict tengernagy, tőzsdés és jachttulajdonos után kapta, aki 1920-ban halt meg, és tudni lehet róla, hogy gyakran megfordult Ranhofer éttermében.
– Elizabeth David, múlt századi híres szakácskönyvíró a francia konyháról szóló könyvében a Benedict tojás eredetét visszavezeti egy bizonyos Oeufs bénédictine nevű hagyományos francia ételre, amelyben szintén szerepel buggyantott tojás és hollandi mártás.
– Egy Wall Street-i bróker, bizonyos Lemuel C. Benedikt egy átmulatott éjszaka utáni reggelen pirítóst, sonkát, posírozott tojást és hollandi mártást rendelt a Waldorf Hotelben. Az ottani főszakácsnak annyira megtetszett ez az összeállítás, hogy felvette az étlapra.
Bárkié is a dicsőség, mára már közkincs a recept. A krémesen folyó buggyantott tojás, a jó minőségű sonka és a selymes hollandi mártás hármasa egyszerűen tökéletes.